top of page

Warzywa po angielsku

W wydanej w 2008 roku książce o wiele mówiącym tytule „In Defense of Food: An Eater's Manifesto” autor Michael Pollan zwięźle i treściwie – bo raptem w 3 zdaniach, zawierających łącznie 7 słów - przedstawia całą filozofię zdrowego żywienia:

Eat food. Not too much. Mostly plants.

(W wolnym tłumaczeniu: Jedz. Nie za dużo. Głównie rośliny.)


Czytając dalej, dowiadujemy się, iż przez rośliny Pollan rozumie głównie warzywa, które choć często znienawidzone przez dzieci, rzekomo powinny stanowić podstawę naszej diety. Cóż, roztrząsanie kwestii dietetycznych możemy odstawić na później, lecz zagadnienia stricte warzywne – a dokładniej: warzywne w kontekście lingwistycznym – zasługują na uwagę, chociażby dlatego, że w poprzednim wpisie zapoznaliśmy się z nazwami owoców w języku angielskim, o warzywach nie wspominając choćby słowem! Ale przecież skoro są one tak hiper super mega ultra wartościowe, by nie rzec: kluczowe dla przetrwania w sensie fundamentalnym; skoro tak się je chwali i na piedestał wznosi, to warto wiedzieć, jak owe warzywa nazywać, gdy znajdziemy się w krajach anglojęzycznych. Wiedza ta powinna być pożądana zarówno przez entuzjastów zieleniny, jak i jej przeciwników – albowiem trzeba jasno dać do zrozumienia kelnerowi, czego się na pizzy i w burgerze nie chce…



Fani pomidorów zapewne ucieszą się na wieść, iż tym razem uwzględnimy je w liście. Przypominam, iż w sensie czysto biologicznym pomidor jest owocem, a konkretnie odmianą jagody (tak samo zresztą, jak ogórek). W roku 1893 Sąd Najwyższy w Stanach Zjednoczonych ustanowił, iż oficjalnie pomidor będzie klasyfikowany jako warzywo. Swoją drogą - w roku 2011 Kongres USA doszedł do bardzo amerykańskiego wniosku, że pizza to też warzywo. I tutaj przykra niespodzianka dla fanów pizzy, jako że jej na liście zabraknie.


Warzywa w języku angielskim


artichoke – karczoch

arugula – rukola

asparagus – szparagi

aubergine (BrE) – bakłażan

bamboo shoot – pęd bambusa

bean – fasola

beet – burak

bell pepper – papryka

bittercress – rzeżucha

broad bean – bób

broccoli – brokuły

Brussels sprout – brukselka

cabbage – kapusta

carrot – marchewka

cauliflower – kalafior

celery – seler

chicory – cykoria

chili – papryczka chili

chives – szypiorek

corn – kukurydza

courgette (BrE) – cukinia

cucumber – ogórek

dill – koperek

eggplant (AmE) – bakłażan

fennel – fenkuł

gherkin – korniszon

horseradish – chrzan

kale – jarmuż

kohlrabi – kalarepa

leek – por

lentils – soczewica

lettuce – sałata

olives – oliwki

onion – cebula

parsley – pietruszka

parsnip – pasternak

peas – groszek

potatoes – ziemniaki

pumpkin – dynia

radish – rzodkiewka

red cabbage – kapusta czerwona

rhubarb – rabarbar

soy – soja

spinach – szpinak

swede – brukiew

sweet potato – batat

spring onion – dymka

tomato – pomidor

turnip – rzepa

zucchini (AmE) – cukinia


bottom of page